Everythingdo gjë që ju duhet wormin si punon të dini në lidhje me testin A1C

Everythingdo gjë që ju duhet wormin si punon të dini në lidhje me testin A1C

Testi A1C mat nivelin mesatar të sheqerit në gjak të një personi gjatë 3 muajve të mëparshëm. Mjekët mund ta përdorin atë për të monitoruar diabetin dhe si një mjet diagnostikues për diabetin tip 2.

Në një test të glukozës në gjak, një person kontrollon sa sheqer – ose glukozë – është në gjakun e tyre. Ata mund ta bëjnë këtë në shtëpi me një provë të gjurmëve të gishtërinjve ose përmes një monitori të veshur.

Një person gjithashtu mund të vizitojë zyrën e një mjeku për një test A1C. Kjo siguron një pamje mesatare të niveleve të sheqerit në gjak për një periudhë të zgjatur kohe, zakonisht 2-3 muaj. Testimi A1C është thelbësor për shumicën e njerëzve me diabet.

Lexoni më shumë për të mësuar se si funksionon testi, çfarë mat dhe më shumë.

Cili është testi A1C?

Testi A1C është një test gjaku që mat nivelin mesatar të glukozës në gjak gjatë 3 muajve të mëparshëm.

Mjekët përdorin testin A1C për të përcaktuar se sa të qëndrueshëm janë nivelet e sheqerit në gjak të një personi. Ata gjithashtu mund ta përdorin atë në diagnozën fillestare të diabetit tip 2.

Emrat e tjerë për testin A1C përfshijnë:

 • Testi i hemoglobinës A1c
 • Testi i hemoglobinës i glikuar
 • Testi Glycohemoglobin Glychemoglobin
 • Testi HbA1c qëndron për

Testi HbA1c qëndron për hemoglobinë A1C. Hemoglobina është proteina në qelizat e kuqe të gjakut që transporton oksigjen rreth trupit.

Glukoza bashkohet me hemoglobinë për të formuar hemoglobinë të glikuar, e cila quhet edhe hemoglobina A1C. Kur nivelet e sheqerit në gjak janë të larta, trupi krijon hemoglobinë më të glikuar.

Testi A1C mat këto nivele. Qelizat e kuqe të gjakut jetojnë për rreth 120 ditë, ose 4 muaj, dhe testi A1C mat nivelin mesatar të glukozës në gjak gjatë jetëgjatësisë së tyre.

çfarë të presësh

Një person mund të marrë testin A1C në çdo kohë. Ata nuk kanë nevojë të agjërojnë para se ta marrin atë ose të bëjnë ndonjë përgatitje tjetër.

Për të kryer provën, një mjek ose një profesionist tjetër i kujdesit shëndetësor do të tërheqë gjak ose nga një shkop gishti ose një bvein në krah. Ata pastaj e dërgojnë atë në një laborator për testim.

disa zyra të mjekëve ofrojnë një test të kujdesit, që do të thotë se ata analizojnë vetë gjakun. Ndërsa kjo mund të jetë e dobishme për menaxhimin e diabetit, Instituti Kombëtar i Diabetit dhe Sëmundjeve të Tretjes dhe Veshkave (NIDDKD) thotë se nuk është i përshtatshëm për diagnozë.

Kush duhet të marrë një test A1C?

Testi A1C është një nga testet që mjekët përdorin për të diagnostikuar diabetin dhe prediabetin e tipit 2. Ata gjithashtu mund të përdorin teste të tjera, të tilla si një test i glukozës në gjak të agjëruar ose një test tolerance ndaj glukozës 2-orëshe.

Për të rriturit mbi 45 vjet ose për njerëzit me faktorë të caktuar rreziku, mjekët përsërisin testin A1C çdo 3 vjet.

Nëse testi A1C tregon se dikush ka prediabet, ata mund të bëjnë ndryshime në stilin e jetës për të ulur rrezikun e tyre për diabetin tip 2. Një mjek mund të këshillojë të përsërisë A1C çdo vit ose çdo 2 vjet.

Për më tepër, njerëzit që jetojnë me diabet zakonisht i monitorohen nivelet e tyre A1C rregullisht. Kjo mund t’i ndihmojë ata të menaxhojnë ilaçet dhe shëndetin e tyre.

Mësoni më shumë rreth parandalimit të diabetit të tipit 2.

A1C Rezultatet e shpjeguara

A1C Rezultatet e testit tregojnë si përqindje. Ata i referohen sasisë së hemoglobinës që glukoza ka lidhur në gjakun e një personi.

Për diagnostikimin, rezultatet e testit mund të jenë si më poshtë:

 • Normale: nën 5.7%
 • Prediabet: 5.7–6.4%
 • Diabeti: 6.5% ose më shumë

Një rezultat i testit A1C nuk do të thotë që një person ka diabet. Sipas NIDDK, nëse testi A1C tregon 6.8%, leximi aktual mund të jetë diku midis 6.4-7.2%.

Nëse rezultatet tregojnë A1C të ngritur, një mjek gjithashtu mund të kontrollojë nivelin aktual të sheqerit në gjak të personit. Nëse ata janë 200 miligram për deciliter (mg/dL) ose më shumë, mjeku mund të diagnostikojë diabetin.

Një mjek do t’i përsërisë këto teste nëse rezultatet A1C, rezultatet e glukozës, ose të dy sugjerojnë që një person ka diabet.

Për më tepër, një mjek mund të diagnostikojë prediabetet nëse rezultatet janë 5.7–6.4%.

Një person me prediabet ka një shans më të lartë për të zhvilluar diabet tip 2 në të ardhmen, por ndryshimet në stilin e jetës, të tilla si braktisja e duhanit, ndjekja e një diete të shëndetshme, dhe marrja e ushtrimeve të rregullta, shpesh mund të zvogëlojë rrezikun.

Personi mund të ketë tashmë faktorë rreziku për diabetin e tipit 2, siç janë:

 • Presioni i lartë
 • Nivele të ulëta të lipoproteinave me densitet të lartë (HDL)

Testi A1C është i dobishëm për diagnozën, por është gjithashtu i rëndësishëm për monitorimin e diabetit. Testimi i rregullt A1C dhe glukoza mund të tregojë një mjek nëse trajtimi i një personi po funksionon ose ka nevojë për rregullim.

canfarë mund të ndikojë në rezultatet e A1C?

Faktorë të caktuar mund të shkaktojnë rezultate të pasakta A1C, duke përfshirë:

 • Problemet e veshkave
 • Sëmundja e mëlçisë
 • Anemia e rëndë
 • Humbja e gjakut ose transfuzionet e gjakut
 • Shtatzënia e hershme ose e vonë
 • Ilaçet, siç janë opioidet dhe disa ilaçe HIV
 • Nivele të ulëta të hekurit
 • Duke qenë i padëgjuar

Për më tepër, njerëz të caktuar mund të kenë një lloj më pak të zakonshëm të hemoglobinës që mund të ndikojë në rezultatet e provës. Kjo përfshin individë me prejardhje afrikane, mesdhetare ose me origjinë të Azisë Juglindore, si dhe njerëz me çrregullime të gjakut si anemia e qelizave të drapërave ose talasemia.

Nëse aplikohen këta faktorë, një mjek mund të sugjerojë teste alternative ose shtesë.

isfarë është EAG?

Glukoza mesatare, ose EAG, është një mënyrë tjetër për të raportuar rezultatet nga një test A1C. Do të thotë e njëjta gjë, por disa njerëz preferojnë këtë mënyrë për të interpretuar rezultatet sepse përdor njësinë MG/DL-njësoj si testi i glukozës së gjakut vetë-monitorues.

Rezultati EAG jep një ide mbi nivelet mesatare të glukozës në gjakun e një personi gjatë 2-3 muajve të mëparshëm, por nuk tregon nivelet e larta dhe të ulët .

Këtu është një krahasim midis dy rezultateve të bazuara në një kalkulator nga Shoqata Amerikane e Diabeteve (ADA).

a1c (%) EAG (mg/dl)

Nivelet e synuara

Niveli ideal A1C për një person mund të jetë një objektiv lëvizës. Mund të ndryshojë në varësi të moshës së një personi, kushteve mjekësore dhe më shumë.

Një mjek mund të bëjë rekomandime bazuar në këta faktorë. Ata gjithashtu do të ndjekin ndryshimet në nivelet A1C të një personi me kalimin e kohës.

A1C dhe vetë-monitorimi

Individët që jetojnë me diabet kanë një plan trajtimi të personalizuar. Një pjesë thelbësore e këtij plani përfshin një person që vetë-monitoron diabetin e tyre në shtëpi duke përdorur një matës të glukozës në gjak ose një pajisje tjetër.

Ekipi i kujdesit për diabetin i një personi u thotë atyre se sa rregullisht dhe kur duhet të provojnë sheqerin e tyre në gjak.

Pajisja e vetë-monitorimit zakonisht raporton nivelin e sheqerit në gjak në Mg/dL. Kjo matje është një fotografi e niveleve të glukozës në gjak në kohën e provës. Prandaj, nivelet ndryshojnë në varësi të asaj që ha një person, sa aktivitet fizik bëjnë dhe faktorë të tjerë, siç është stresi.

Vetë-monitorimi i ndihmon njerëzit të menaxhojnë diabetin e tyre dhe u lejon atyre të gjurmojnë nëse po përmbushin objektivin e tyre A1C.

Pse është i rëndësishëm testimi?

isshtë e rëndësishme që njerëzit të menaxhojnë sheqerin në gjak dhe nivelet e A1C sepse ekspertët shoqërojnë nivele të rritura me komplikime shëndetësore, edhe nëse një person nuk ka diabet. Nivelet e ngritura të A1C janë një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundjet kardiovaskulare dhe goditjen në njerëz që mund të kenë diabet.

Ndërsa rriten përqindjet e A1C, po kështu edhe rreziku që prediabeti të bëhet diabeti i tipit 2 dhe komplikimet që lindin në ata që tashmë kanë një diagnozë të diabetit.

Për shembull, në një studim të madh të vitit 2018, studiuesit zbuluan se shanset e zhvillimit të diabetit tip 2 u rritën katërfish për secilën rritje të njësive përqindje në HbA1c.

Përdorimi i A1C për të parandaluar komplikimet

Njerëzit me diabet duhet të menaxhojnë nivelin e sheqerit në gjak për të mos lejuar që ata të bëhen shumë të lartë.

Menaxhimi i niveleve të sheqerit në gjak mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve që prekin enët e vogla të gjakut, veçanërisht të syve dhe veshkave, dhe arteriet koronare. Kjo mund të ndihmojë për të parandaluar shumë probleme që mund të ndodhin me diabetin, duke përfshirë:

 • Humbjen e shikimit
 • Sëmundja kardiovaskulare
 • Stroke
 • Sëmundja e veshkave

Arritja dhe mbajtja e një A1C prej 7% ose më të ulët mund të zvogëlojë ndjeshëm këto rreziqe.

Sidoqoftë, të gjithë janë të ndryshëm. Një individ mund të punojë me një profesionist të kujdesit shëndetësor për të përcaktuar sheqerin e tyre në gjak dhe objektivat A1C.

Testimi gjatë shtatëzanisë

Një mjek mund të sugjerojë një test A1C në fillim të shtatzënisë. Kjo mund të tregojë nëse dikush me faktorë rreziku për diabetin ka një rezultat të lartë.

Më vonë gjatë shtatëzanisë, një mjek mund të testojë për diabetin gestacional në mënyra të tjera, pasi shtatzënia mund të ndikojë në rezultatin e testit A1C.

Nëse një person ka diabet gestacional, një mjek gjithashtu mund të testojë deri në 12 javë pas lindjes.

Frekuenca e provës

ADA rekomandon testime të rregullta A1C për njerëzit me diabet.

Për ata pa diabet, ADA rekomandon që kushdo që është 45 vjet ose më shumë, ose që është nën 45 vjeç, por ka faktorë rreziku për diabet siç është mbipesha, duhet të kërkojë një test bazë. Një individ mund të ketë nevojë të marrë pjesë në testime të mëtejshme, në varësi të rezultatit të testit të tyre fillestar.

Njerëzit që kanë pasur diabet gestacional gjatë shtatëzanisë mund të kenë nevojë për të rregulluar një shfaqje çdo 3 vjet.

Outlook

Testi A1C është i dobishëm për monitorimin e niveleve të sheqerit në gjak të një personi nëse kanë diabet dhe diagnostikojnë diabetin e tipit 2.

isshtë gjithashtu e dobishme për njerëzit që të kryejnë teste të rregullta të glukozës në gjak në shtëpi dhe të ndjekin planin e duhur të trajtimit për diabetin midis testeve.

Përmbledhje

Testi A1C mat sasinë e hemoglobinës në gjak me glukozë të bashkangjitur. Ajo siguron një pamje të niveleve mesatare të sheqerit në gjak gjatë 3 muajve të mëparshëm dhe është një mjet i vlefshëm për monitorimin e diabetit dhe diagnostikimin e diabetit të tipit 2.

Mjekët përdorin testin A1C për të kontrolluar prediabetin dhe diabetin tek individët mbi 45. Ata gjithashtu mund të përdorin testin për individët e rinj nëse janë mbipeshë ose kanë faktorë të tjerë rreziku. Njerëzit që jetojnë me diabet zakonisht kanë teste A1C disa herë në vit.

Lexoni këtë artikull në Spanjisht.

 • Provat klinike/provat e drogës
 • Pajisjet mjekësore/diagnostikimet

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, Institucionet e kërkimit akademik, dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.